Izrada sajta
Web dizajn
Izrada logoa
Izrada Android Aplikacija
Izrada native aplikacija
Google play
Izrada Web shopa
Placanje karticama
Unos proizvoda
Marketing
Facebook ads
Google ads
Izrada Softwera
Windows aplikacije
Programiranje
Drustvene mreze
Facebook
Tik Tok
Instagram

Hosting

Hosting

Prostor na serveru ili nebu

Sta je hosting?

hosting
hosting

Hosting je mesto  ili prostor gde se smesta Vaš websajt ili web prezentacija . On je pre svega zadužen da čuva Vašu prezentaciju i da istu prikazuje klijentima koji ukucaju Vašu web adresu ,  on pre svega znači udomiti ili ugostiti Vaše podatke na nebu .

Web hosting usluga je vrsta Internet hosting servis koji omogućava pojedincima i organizacijama da svoje web stranice budu dostupne putem World Wide Web. Web domaćini su kompanije koje pružaju prostor na serveru u vlasništvu ili zakup za korištenje od strane klijenata, kao i pružanje Internet povezanost, obično u data centru. Web domaćini takođe mogu pružati podatke prostora i povezivanje na internet i za druge servere koji se nalazi u centru podataka, pod nazivom Kolokacija, također poznat kao stanovanje u Latinskoj Americi ili Francuskoj. Obim web hosting usluga u velikoj meri varira. Najosnovnija je web stranici i file hosting male, gde datoteke mogu biti učitane preko File Transfer Protocol (FTP). Datoteke se obično isporučuju na web “kao što je” ili sa minimalnom obradom. Mnogi provajderi Internet usluga (ISP) pružaju ovu uslugu pretplatnicima besplatno.

Kakve hostinge imamo?

Pojedinci i organizacije također mogu dobiti web stranice hosting iz alternativnih pružalaca usluga. Osobne web stranice hosting su obično besplatne ili jeftine. Poslovni web hosting često ima veći trošak u zavisnosti od veličine i vrste sajta. Jedna stranica hostinga je dovoljna za osnovnu web stranicu. Složeni sajtovi pozivaju na više sveobuhvatni paket koji pruža podršku baze podataka i razvoj aplikacija platforme (npr PHP, Java, Ruby on Rails, ColdFusion ili ASP.NET). Ovi objekti omogućavaju korisnicima da pišu ili instalirati skripte za aplikacije kao što su forumi i upravljanje sadržajem. Isto tako, Secure Sockets Layer (SSL) se obično koristi za e-trgovinu. Domaćin može pružiti control panel za upravljanje web servera i instaliranje skripti, kao i druge module i usluga aplikacija kao što su e-mail. Neki domaćini su specijalizirati u određenim softver ili usluge (npr e-commerce), koji se obično koriste veće kompanije koje outsource mrežne infrastrukture.Ujedno imamo specijalne domacine za video i audio sadržaje.

Zasto Pouzdanost i raspoloživost ?

Dostupnost web stranice meri se postotak godina u kojoj je web stranica javno je  dostupna  putem interneta . Ovo se razlikuje od merenja raspoloživosti sistema . Uptime odnosi na sistem i sama online . Uptime ne uzima u obzir u mogućnosti da do njega kao u slučaju ispada mreže .SLA hosting providera mogu uključivati ​​određenu količinu zakazanih prekida rada godišnje radi obavljanja održavanja na sistemima . Ovaj zakazan zastoj se često isključi iz SLA vremenski okvir , i treba da se oduzima od ukupnog vremena kada se izračunava dostupnost . Ovisno o formulaciji jednog SLA , ako je dostupnost sistema padne ispod da je u potpisanom SLA , a hosting provajdera često će pružiti delomični povrat novca za izgubljeno vrijeme . Kako zastoja određuje promene od provajdera da usluga, stoga čitanje SLA je imperativ. 

Koji tipovi hostinga postoje?

Internet hosting usluga može pokrenuti web server . Mnoge velike kompanije koje nisu internet provajder moraju biti trajno povezan sa web za slanje e-pošte , datoteke , itd na druge stranice . Društvo može koristiti pc kao web stranice domaćin pružati detalje o svojim roba i usluga i objekata za online naloga .

 • Free web hosting usluga : koje nude različite kompanije sa ograničenim uslugama , ponekad i uz podršku reklame , a često ograničena u odnosu na plaćeni hosting .

 • Shared web hosting service : jednaweb stranica nalazi se na vise lokacia , u rasponu od nekoliko stotina do ili hiljada . Tipično , sve domene može deliti zajednički bazen serverskih resursa , kao što su RAM i CPU . Funkcije dostupne s ovu vrstu usluge može biti prilično jednostavan i nije fleksibilan po pitanju softvera i ažuriranja . Prodavači često prodaju shared web hosting i web kompanije često imaju prodavač račune za pružanje hosting za klijente .

 • Reseller web hosting : omogućuje klijentima da postanu sami web domaćin . Prodavači mogu funkcionirati , za pojedine domene , pod bilo koju kombinaciju ovih navedenih vrsta hosting , zavisno od toga ko su povezani sa kao prodavač . Računi mašina ‘ može strahovito varirati u veličini : oni mogu imati svoje vlastite virtualni posvećeni server na colocated serveru . Mnogi mašina pružaju gotovo identične usluge shared hosting plan svojih usluga i pružiti tehničku podršku sebe .

 • Virtualni Dedicated Server : također poznat kao Virtual Private Server ( VPS ) , deli serverske resurse u virtualne servere , gde resursi mogu se dodeliti na način koji ne izravno odražava osnovne hardvera. VPS često će biti dodeljena sredstva na osnovu jednog servera na mnogim VPSs odnos , međutim, virtualizacija se može učiniti za niz razloga , uključujući i mogućnost da se na VPS kontejner između servera . Korisnici mogu imati root pristup vlastitim virtualnom prostoru . Kupci su ponekad odgovorne za krpljenje i održavanje servera .

 • Dedicated hosting usluga: korisnik dobiva svoju vlastitu Web server i dobiti potpunu kontrolu nad njim (korisnik ima pristup root za pristup Linux / administratora za Windows); Međutim, korisnik obično ne poseduje server. Jedna vrsta posvećenih hosting je samostalno upravlja ili Nema Menadžera. Ovo je obično najjeftiniji za posvećene planove. Korisnik ima pun administrativan pristup serveru, što znači da klijent je odgovoran za sigurnost i održavanje svojih namenskih servera.

 • Managed hosting usluga: korisnik dobiva svoju vlastitu web servera, ali nije dozvoljeno punu kontrolu nad njim (korisnika je uskraćen pristup root za pristup Linux / administratora za Windows); međutim, oni imaju pravo da upravljaju svojim podacima putem FTP ili druge alate daljinsko upravljanje. Korisnik je poništen potpunu kontrolu, tako da davalac može garantirati kvalitetu usluge ne dozvoljavajući korisniku da modificira server ili potencijalno stvori probleme konfiguracije. Korisnik obično ne poseduje server. Server je iznajmljen klijentu.

 • Kolokacija web hosting usluga : sličan je posvećen web hosting usluga , ali korisnik poseduje Colo serveru; domaćina pruža fizički prostor da poslužitelj preuzima i vodi brigu o serveru . Ovo je najmoćnija i skupe vrste web hosting usluga . U većini slučajeva, Kolokacija usluga može pružiti malo ili nimalo podrške neposredno za rublje svojih klijenata , pružajući samo električne , pristup internetu , i skladištenje objekata za poslužitelja . U većini slučajeva za Colo , klijent će imati svoj ​​administratora posetite centar za podatke o lokaciji da radi bilo koji hardver nadogradnje ili promene . Ranije , mnogi Kolokacija provajderi će prihvatiti bilo kakvu konfiguraciju sistema za hosting , čak i one smešten u Minitower slučajevima desktop – style , ali većina domaćini sada zahtijevaju rack kućišta i standardne konfiguracije sistema

 • Cloud hosting : je novi tip hosting platforma koja omogućava korisnicima moćan , skalabilan i pouzdan hosting na osnovu klaster opterećenja izbalansirana servere i komunalne naplate . Oblak domaćin web stranice mogu biti pouzdaniji od alternativa , jer drugim računalima u oblaku može nadoknaditi kada jedan komad hardvera ide dole . Isto tako , lokalna vlast poremećaja ili čak prirodnih katastrofa su manje problematična za cloud domaćin sajtova , kao oblak hosting je decentralizirana . Cloud hosting također omogućava dobavljačima naplatiti korisnicima samo za resurse konzumira od strane korisnika , a ne paušal za iznos korisnik očekuje da će koristiti , ili fiksni trošak u napadu hardvera ulaganja . Alternativno , nedostatak centralizacije može dati korisnicima manje kontrole o tome gde se nalazi svoje podatke koji bi mogli biti problem za korisnike sa sigurnost podataka i privatnost zabrinutost .

 • Cluster hosting : ima više servera hosting isti sadržaj za bolje korištenje resursa . Grupisane serveri su savršeno rešenje za visoke dostupnosti posvećena hosting , ili stvaranje skalabilan web hosting rešenje . Klaster može odvojiti web služe iz baze hosting sposobnosti . ( Obično web domaćini koriste klaster hosting za svoje shared hosting planova , jer postoji više koristi za masovno upravljanje klijenata.

 • Grid hosting : ovaj oblik distribuiranih hosting je kada Cluster Server djeluje kao mreža i sastoji se od više čvorova .

 • Home Server : obično jednu mašinu su smešteni u privatnoj rezidenciji se može koristiti za domaćin jednog ili više web stranice iz obično potrošača razreda širokopojasne veze . To mogu biti namenski mašine ili češće stare PC . Neki ISP-ovi aktivno pokušavaju da blokiraju kuće servere od disallowing pristiglih zahtjeva na TCP port 80 priključka korisnika i odbijanjem da pruži statičke IP adrese . Uobičajeni način da se postigne pouzdanog ime DNS host stvaranjem račun s dinamičkim DNS službe . Dinamičan DNS usluga će automatski promijeniti IP adresu koja URL poena kada su promjene adrese IP .

 • Neke posebne vrste hostinga koje davaoci usluga web host :

 • File hosting usluga : domaćin datoteke , a ne web stranice Image hosting usluga

 • Video hosting usluga

 • Blog hosting usluga paste bin

 • Košarica softver

 • E – mail hosting usluga

Najpoznatije kompanije za hosting su

“Mi kreiramo Vašu digitalnu  budućnost u skladu sa najnovijim trendovima na tržištu”

Ujedno proverite

Pozovi WhatsApp Viber