Izrada sajta
Web dizajn
Izrada logoa
Izrada Android Aplikacija
Izrada native aplikacija
Google play
Izrada Web shopa
Placanje karticama
Unos proizvoda
Marketing
Facebook ads
Google ads
Izrada Softwera
Windows aplikacije
Programiranje
Drustvene mreze
Facebook
Tik Tok
Instagram

Joomla

Kreiranje web prezentacija

CMS

opensource
opensource

Ovaj CMS je besplatan i open-source sistem za upravljanje sadržajem  za objavljivanje web sadržaja. Izgrađena je na okvir web aplikacija model-view-kontroler koji se mogu koristiti samostalno CMS.

Napisan je u PHP-u, koristi objektno orijentisano programiranje (OOP) tehnike (od verzije 1.5 ) i softver dizajn obrazaca, pohrane podataka u MySQL, MS SQL (od verzije 2.5), ili PostgreSQL (od verzije 3.0) baze podataka, i uključuje funkcije, kao što su stranice caching, RSS feed, za ispis verzije stranica, vesti , blogove, ankete, pretraživanje i podrška za jezik internacionalizacije.

Kao što je od februara 2014. godine,  preuzet je više od 50 miliona puta.Preko 7.700 besplatnih i komercijalnih ekstenzije su na raspolaganju sa službenog sajta! Proširenje Directory, i više su dostupni iz drugih izvora.Procenjuje se da je drugi najčešće korišćen CMS za upravljanje sadržajem sistema na internetu pole  WordPress .

 

Istorija

On  je rezultat viljuškom Mambo 17. avgusta 2005. U to vrijeme, Mambo ime je bio zaštitni znak Miro International Pty Ltd, koji su formirali neprofitna fondacija sa navedenu svrhu financiranja projekta i štiti od tužbi.  Svoj razvojni tim tvrdi da mnoge odredbe strukture temelja prekršio ranijih sporazuma koje je izabran Mambo Upravnog odbora, bile su potrebne konzultacije s ključnim akterima i uključene odredbe koje je prekršio osnovne open source vrednosti.

Programeri su stvorili web stranicu pod nazivom OpenSourceMatters.org (OSM) za distribuciju informacija softvera zajednici. Voditelj projekta Andrew Eddie je napisao pismo koji se pojavio na najave dijela javnosti foruma na mamboserver.com. Više od hiljadu ljudi pridružilo OpenSourceMatters.org za jedan dan, većina postavljanje reči ohrabrenja i podrške. Na web stranici je dobila Slashdot efekt kao rezultat. Izvršni direktor Miro Peter Lamont javno odgovorio na razvojnom timu u članku pod naslovom “The Mambo Open Source kontroverze – 20 pitanja u Miro”. Ovaj događaj kreirao kontroverze unutar zajednice slobodnog softvera o definiciji Open Source. Forumi ostalih open-source projekata su bili aktivni sa objave o akcijama obje strane.

U dve sedmice nakon najave Eddie, timovi su reorganizirali i zajednica nastavila da raste. Eben Moglen i slobode pravo softvera  uz pomoć  jezgra tim počinje u  2005. godine, kao što je navedeno od strane Moglen je u blogu od tog datuma, a koji se odnose najavu OSM.  SFLC nastaviti pružati pravne smernice Joomla projekt.

Dana 18. avgusta, Andrew Edi pozvao za unos zajednicu da predloži ime za projekt. Jezgro tim je zadržao pravo na konačnu odluku imenovanja, i izabrao ime nije predložio zajednici. Dana 22. septembra, novo ime, Joomla!, Najavio je. To je anglicised pravopis svahili reč  znači sve zajedno ili u celini  koji također ima slične značenje u najmanje Amharski, arapskom i urdu. Dana 26. septembra, razvojni tim pozvao na logotip podneske iz zajednice i pozvao zajednicu da glasaju na logotip; tim je najavio odluku zajednice 29. septembra 2. oktobra, smernice brend, brend priručnik, i niz logo resursa su objavljeni.

Osvojio je nagradu Packt Publishing Open Source Content Management System in 2006, 2007, i 2011.

27. oktobra 2008. godine, Packt Publishing je objavio da je Johan Janssens je najcjenjenijih osoba (MVP), za njegov rad kao jedan od vodećih programera  Framework 1.5 i arhitekture. U 2009. godini Louis Landry dobili najvrednijih nagrada Osoba za svoju ulogu  arhitekta i razvoj koordinatora

Ekstenzije

Extensions proširuju funkcionalnost web stranice. Pet vrsta ekstenzija može se razlikovati: komponente, moduli, pluginovi, predloške, i jezika  Svaki od ovih ekstenzija obrađuje određenu funkciju..

Komponente su najveći i najsloženiji proširenja. Većina komponente imaju dva dela: dio stranice i administratora dela. Svaki put kada se stranica učita, jedna komponenta se zove da donese glavnu stranicu tijelo. Komponente proizvode najveći dio stranice, jer komponenta pokreće stavku izbornika.
Plugins su napredni i ekstenzije su, u suštini, događaj sirovina. U izvršenju bilo kojeg dela , modul ili komponentu, događaj se može aktivirati. Kada se aktivira događaj, pluginova koji su registrirani za rukovanje taj događaj izvršiti. Na primer, plugin se može koristiti za blokiranje korisnika dostavio članaka i filter tekst. Granica između pluginova i komponenti ponekad može biti malo nejasno. Ponekad veliki ili napredni plugina se zovu komponente, iako oni zapravo ne čine veliki dio stranice. Jedan SEF URL proširenje može biti kreirana kao komponenta, iako njegova funkcionalnost može se postići sa samo plugin.
Predlošci opisati glavnog projekta  web stranice. Dok je CMS upravlja web stranice sadržaj, predloške odrediti stil ili izgledom i raspored lokacije.
Moduli render . Oni su povezani sa  komponente za prikaz novih sadržaja ili slika. Modula izgledaju poput kutije, kao što je pretraživanje ili prijava modul [Dubious – raspravljati]. Međutim, oni ne zahtijevaju HTML u CMS na posao.
Jezici su vrlo jednostavne ekstenzije koje se mogu koristiti ili kao osnovni dio ili kao proširenje. Jezik i slova informacije mogu se koristiti i za PDF ili PSD u  konverzije.

“Mi kreiramo Vašu digitalnu  budućnost u skladu sa najnovijim trendovima na tržištu”

Ujedno proverite