Izrada sajta
Web dizajn
Izrada logoa
Izrada Android Aplikacija
Izrada native aplikacija
Google play
Izrada Web shopa
Placanje karticama
Unos proizvoda
Marketing
Facebook ads
Google ads
Izrada Softwera
Windows aplikacije
Programiranje
Drustvene mreze
Facebook
Tik Tok
Instagram

Sta je MYSQL?

DATABASE

upisanje podataka u bazu

database
database

Moj Nastavak je sastav za upravljanje relacijskom bazom podataka (RDBMS).  U julu 2013. godine bio je u svetu drugi najveći  naširoko koristi RDBMS, a najčešće se koriste open-source RDBMS. Dobila ime po suosnivač Michael Widenius, kćer moja. SQL skraćenica za Structured Query Language. Razvoj projekta MySQL je svoj izvorni kod dostupan pod uslovima GNU General Public License, kao i pod različitim vlasničkim sporazuma. On je u vlasništvu i pod pokroviteljstvom jednog za-profit firmi, švedska kompanija MySQL AB, sada u vlasništvu Oracle Corporation.  Za vlasnički upotrebu, nekoliko plaća izdanja su na raspolaganju, a nude dodatne funkcionalnosti.

Popularan izbor za baze podataka za korištenje u web aplikacijama, i centralna komponenta širokoj upotrebi LAMP open source web aplikacija softver stack (i drugi “AMP” stack). LAMP je akronim za “Linux, Apache, MySQL, Perl / PHP / Python.” Free-software-open source projekte koji zahtijevaju sistem za upravljanje bazama podataka potpuno opremljenog često koriste MySQL. Aplikacije koje koriste MySQL baza podataka uključuju: TYPO3, MODx, Joomla, WordPress, phpBB, MyBB, Drupal i drugi softver. Takođe se koristi u mnogim visokog profila, web stranice velikih, uključujući Google (iako ne za pretragu), Facebook,  Twitter,  Flickr,  i YouTube.

Na svim platformama osim Windows, MySQL brodova bez GUI alate za administriranje MySQL baza podataka ili menadžer podataka koji se nalaze u bazama podataka. Korisnici mogu koristiti uključena komandne linije alat,  ili instalirati MySQL Workbench preko posebnog preuzimanje. Mnogi treće strane GUI alati su također na raspolaganju.

Pregled

Napisan je u C i C ++. Njegova SQL analizator je napisan u YACC.  Radi na mnogim sistema platforme, uključujući i AIX, BSDI, FreeBSD, HP-UX, eComStation, i5 / OS, IRIX, Linux, OS X, Microsoft Windows, NetBSD, Novell NetWare, OpenBSD, OpenSolaris, OS / 2 Warp, QNX, Oracle Solaris, Symbian, SunOS, SCO OpenServer, SCO UnixWare, Sanos i Tru64. A luke MySQL na OpenVMS također postoji.

Server softver sebe i biblioteke klijent koristi za distribuciju dual-licenciranje. Oni se nude pod GPL verzija 2, počevši od 28. Jun 2000  (koji je u 2009. je proširen sa Izuzetak FLOSS licence)  ili da koristite vlasnički licencu.

Podrška može se dobiti iz službene upotrebu. Besplatna podrška dodatno je dostupan u različitim IRC kanalima i forumima. Oracle nudi plaćeni podršku preko svojih MySQL Enterprise proizvode. Oni se razlikuju u okviru usluga i cijena. Osim toga, veliki broj treće strane organizacija postoje da pruži podršku i usluge, uključujući SkySQL Ab i Percona.

MySQL je dobio pozitivne kritike, i recenzenti primetio da “obavlja izuzetno dobro u proseku slučaj.” i da je “programer interfejsi su tu, i dokumentaciju (da ne spominjem povratne informacije u stvarnom svetu preko Web stranice i slično) je vrlo, vrlo dobro”.  Takođe je testiran da je “brz, stabilan i istinski multi-user, multi-navojem SQL Server baze podataka.

Istorija

MySQL je kreiran od strane švedske kompanije, MySQL AB, koju je osnovao David Axmark, Allan Larsson i Michael “Monty” Widenius. Prva verzija MySQL pojavila se 23. maja 1995. godine je u početku stvoren za osobnu upotrebu iz MSQL zasnovan na jeziku ISAM na niskom nivou, koji su tvorci smatrali suviše spor i nefleksibilan. Oni su stvorili novu SQL sučelje, uz zadržavanje iste API-ja kao MSQL. Držeći API skladu sa MSQL sistemom, mnogi programeri su bili u mogućnosti da koriste MySQL umesto (imovinsko licencirani) MSQL predhodnika.

“Mi kreiramo Vašu digitalnu  budućnost u skladu sa najnovijim trendovima na tržištu”

Ujedno proverite

Pozovi WhatsApp Viber