Izrada sajta
Web dizajn
Izrada logoa
Izrada Android Aplikacija
Izrada native aplikacija
Google play
Izrada Web shopa
Placanje karticama
Unos proizvoda
Marketing
Facebook ads
Google ads
Izrada Softwera
Windows aplikacije
Programiranje
Drustvene mreze
Facebook
Tik Tok
Instagram

Sta je CSS?

Sta je CSS?

Nesto o CSS

Cascading Style Sheets

css
css

Jeste li ikada razmišljali o tome što web stranice je? Mislim, ono što je stvarno? Neki ljudi misle web stranice kao vizualni medij-estetski ugodan iskustvo koje može ili ne može sadržavati informacije koje je od interesa za gledaoca. Drugi misle o web stranice kao dokument koji može biti predstavljen čitaocima na estetski ugodan način. Sa tehničkog gledišta, tumačenje dokument je prikladniji.

Kada smo ispitati elemente njegove izgradnje, web dokument može imati do tri sloja-sadržaja, prezentacija, i ponašanju-kao što je prikazano na slici 1.

css_three-slojeva

Sloj Sadržaj je uvijek prisutna. Ona sadrži informacije autor želi da prenese svoje publike, i ugrađen u HTML ili XHTML markup koji definira njegovu strukturu i semantiku. Većina sadržaja na web je danas tekst, ali sadržaj može se osigurati i kroz slike, animacije, zvuk, video, i sve što autor želi da objavi.

Prezentacija sloj definira kako sadržaj će se pojaviti na ljudsko biće koje pristupa dokument na jedan ili drugi način. Konvencionalni način da vidite web stranice je sa redovnim web preglednik, naravno, ali to je samo jedan od mnogih mogućih načina pristupa. Na primjer, sadržaj može se pretvoriti u sintetičke govor za korisnike koji imaju problema sa vidom ili čitanja poteškoća.

Ponašanje sloj uključuje u realnom vremenu interakcije korisnika s dokumentom. Ovaj zadatak se obično upravlja JavaScript. Interakcija može biti ništa od trivijalnih validacije koja osigurava obavezno polje se popunjava prije narudžbenicu se mogu dostaviti, do sofisticiranih web aplikacija koje rade slično kao obični desktop programa.

To je moguće ugraditi sva tri sloja u istom dokumentu, ali držeći ih razdvojiti nam daje jedan vrijedne prednost: ne možemo mijenjati ili zamijeniti bilo koji od slojeva bez promijeniti ostalima.

Određene verzije HTML i XHTML također sadrže prezentacije vrste element – to jest, elemente koji precizira izgled sadržaja, nego strukture ili semantiku. Na primjer, <b> i <i> mogu se koristiti za kontrolu prezentaciju teksta i <hr> će ubacite vidljivi element pravilo. Međutim, kako ove vrste elemenata ugraditi informacija prezentaciju-sloja u sloj sadržaja, oni negiraju bilo prednost koju možda stekli držanjem slojeve razdvoji.

CSS ili CSS, je preporučeni način za kontrolu prezentaciju sloja u web dokumentu. Glavna prednost nad CSS prezentacije HTML markup je da se stil može držati potpuno odvojeno od sadržaja. Na primjer, moguće je pohraniti sve stilove prezentacije za web stranice 10.000 stranica u jednom CSS datoteku. CSS također pruža daleko bolju kontrolu nad prezentacijom nego prezentacione tipovi elemenata u HTML.

Od eksternaliziranih prezentacije sloja, CSS nudi niz značajnih prednosti:

Svi stajling se čuva u ograničenom broju stilova. Pozitivan utjecaj to ima na održavanju site ne može biti precijenjena-uređivanje jednog stila je očito efikasniji od uređivanja 10.000 HTML datoteke!
Ukupne uštede u bandwith je mjerljivi. Budući da je list stila uhvaćen nakon prvog zahtjeva i može se ponovno koristiti za svaku stranicu na sajtu, ne moraju biti preuzeti sa svakim web stranice. Uklanjanje svih prezentacije markup od svoje web stranice u korist koristeći CSS također smanjuje njihovu veličinu i propusnost korištenje-za više od 50% u mnogim dokumentiranih slučajeva. Ovaj korist vlasnika sajta, kroz niže propusnost i skladištenje troškove, kao i posjetitelji sajta, za koje web stranice učitati brže.
Odvajanje sadržaja od prezentacije olakšava vlasnicima site ponovno sadržaj za druge svrhe, kao što su RSS feed ili konverzije tekst-u-govor.
Poseban pravila stil se može koristiti za različite izlazne medije. Mi više ne treba da se stvori poseban verziju svake stranice za ispis-možemo jednostavno stvoriti jedan list stil koji kontrolira kako će se štampati svake stranice na sajtu.
Iako je CSS je dizajniran da bude nezavisno od markup jezik dokumenata na koje se primjenjuje, u stvarnosti, to je uglavnom koristi s HTML i XML (uključujući XHTML).

“Mi kreiramo Vašu digitalnu  budućnost u skladu sa najnovijim trendovima na tržištu”

Ujedno proverite